توزیع یک میلیارد مترمکعب آب از حوضچه زاینده‌رود به سه استان

لینک کوتاه

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد با بیان اینکه حوضچه زاینده‌رود سالانه یک میلیارد مترمکعب آب بین استان‌ها توزیع می‌کند تصریح کرد: متوسط آمارهای سه ساله گذشته از حوزه زاینده‌رود نشان می‌دهد تنها هفت درصد آن به یزد جهت شرب یزد رسیده است.

گزارش پایگاه خبری طلوع یزد، محمدجواد محجوبی، در نشست با خبرنگاران استان یزد اظهار کرد: آب انتقالی به یزد صرفاً برای مصرف شرب مردم استان یزد در ۹ شهرستان استان است که پس از انتقال به یزد به صورت ۵۰ درصدی با آب‌های زیرزمینی استان مخلوط می‌شود و به مصرف شرب استان می‌رسد.

وی با بیان اینکه استان یزد بزرگترین خطوط انتقال پساب را دارد و آب پساب را به شهرک‌های صنعتی در اردکان، میبد، بافق و تفت توزیع می‌کند افزود: در سال‌های اخیر هیچی سهمی از آب انتقالی به صنایع استان و بخش کشاورزی اختصاص نیافته است و صنایع از محل آب دریا، پساب، آب‌های نامتعارف و یا از چاه‌های تجمیعی که در داخل استان برای صنایع زده شده است به صنایع منتقل می‌شود و اینگونه مدیریت آب مصرفی صنایع نیز در رصد استان است.

محجوبی با بیان اینکه آب شرب انتقالی به یزد سالانه ۵۸ میلیون مترمکعب است ادامه داد: کشت فصل کنونی کشاورزان شرق اصفهان که گندم و جو است، در پاییز کشت می‌کنند، در اسفند، فروردین، اردیبهشت و خرداد نیاز به آبیاری دارد تا کشت آن‌ها به بار بنشیند، آنچه قابل توجه است این است که برای هر دوره آبیاری، ۶۰ تا ۷۰ میلیون مترمکعب آب از زاینده‌رود آزاد می‌شود تا به این نقطه برسد.

وی گفت: حجم آبی که در این فرآیند که حدوداً ۷ روز تا دو هفته طول می‌کشد برابر با کل آب شرب انتقالی به یزد در طول ۱۲ ماه آب است، آب شرب یک ساله جمعیت یک میلیونی یزد از یک دوره آبیاری این کشت‌ها کمتر است پی مشکل از آب انتقالی نیست.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان یزد گفت: هم‌وطنان شریف و کشاورزان شرق اصفهان چگونه انتظار دارند رودخانه زاینده‌رود را با ۶ درصد سهم یزد آن هم آب شرب انتقالی احیا کنند، این سوال مطرح است که چرا مردم اصفهان به ۹۴ درصد دیگر ظرفیت آب زاینده‌رود را توجه ندارند و تمرکزشان به ۶ درصد سهم آب شرب انتقالی به یزد که فقط آبیاری یک دوره دو هفته‌ای آنان است.

محجوبی با بیان اینکه خواسته کشاورزان در حقابه به جاست و باید مسئولان در موضوع مربوط به آن پیگیری کنند و ارتباطی با خط لوله یزد در این موضوع وجود ندارد بیان کرد: بی‌انصافی است که مشکل کشاورزان را به خط انتقالی یزد مرتبط می‌کنند، در کشوری که با خشکسالی مواجه است، تغییر الگوی کشت سال‌هاست آغاز شده است، راه‌حل‌هایی برای این موضوعات در بخش کشاورزی و رزق مردم کشاورز وجود دارد که مسئولان استان اصفهان خودشان باید در رابطه با معیشت مردم و حل این چالش‌ها به وظیفه خود عمل کنند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد ادامه داد: هر چند طبق قانون می‌بایست، ۹۸ میلیون مترمکعب آب به یزد (۷۸ میلیون برای شرب و ۲۰ میلیون برای صنعت) تخصیص می‌یافت اما تاکنون به طور متوسط ۵۶ میلیون مترمکعب آب به یزد منتقل شده است، البته ۶ درصد از ۲۰ درصدی سهم صنعت نیز در برخی سال‌ها منتقل شده بود اما در سال‌های اخیر به دلیل کمبود آب شرب در استان، این سهمیه نیز از سال‌ها قبل قطع شد تا به مصرف شرب برسد و اکنون صنایع استان صرفاً با آب دریا و منابع نامتعارف مانند آب چاه که غیرقابل شرب است فعال هستند.

محجوبی با تأکید بر اینکه در تمام این سال‌ها یک قطره از آب انتقالی به بخش کشاورزی داده نشده است ادامه داد: در صورت مشاهده و شناسایی هرگونه استفاده غیرمجاز، ما آماده تخریب کامل واحد متخلف هستیم.

وی با بیان اینکه ۹ شهرستان به آب شرب انتقالی وابسته هستند گفت: شهرستان‌های خاتم، ابرکوه و مروست از محل چند حلقه چاه در اقلید استان فارس، آب شرب خود را تأمین می‌کنند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد با بیان اینکه منابع محلی آب یزد تنها یک چهارم نیاز استان به شرب را می‌تواند تأمین کند، گفت: این منابع محلی که نزدیک به کیفیت شرب هستند با ۵۰ میلیون مترمکعب آب انتقالی مخلوط می‌شوند و مصرف شرب مردم می‌رسد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد با بیان اینکه هر چند صنایع در استان‌های دیگر اجازه حفر چاه دارند اما در یزد مجوز احداث چاه به صنعت داده نشده و در مناطق محدودی چاه آب به صورت متمرکز احداث شده است. با توجه به اینکه یزد دارای پراکندگی صنایع در محور مهریز عقدا است یک شبکه جمع‌آوری و انتقال به مخزن ایجاد شده و به شهرک‌های صنعتی خطوط انتقال آب کشیده شده است و با آب مدیریت و دقت به صنایع داده می‌شود. این آب از خطوط انتقالی چاه‌های خود استان یزد نه آب انتقالی زاینده‌رود.

محجوبی گفت: تعمیرات فنی یکی از ایستگاه‌های پمپاژ بدون نقص پایان یافت، این ایستگاه پیش‌بینی شده بود که تعمیر آن ۱۰ روز طول بکشد، اما در ۶ روز انجام شد و تعمیرات فنی ایستگاه‌های پمپاژ بدون نقص انجام گرفت، امید که ایستگاه دیگر نیز قبل از پیک مصرف تابستان و گرمای پیش‌رو تعمیر شود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: از یک ساعت قبل از حادثه به یگان ویژه و پاسگاه‌های منطقه اطلاع داده بودیم و حضور یافته بودند اما در نهایت تعرض، خسارت، آتش‌سوزی و سرقت در این حادثه اتفاق افتاده که به مراجع قضائی گزارش آن داده شده و امیدواریم این آخرین تعرض به آب یزد بوده باشد، متأسفانه مردم حتی جلوی ماشین آتش نشانی را هم گرفته بودند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد از تلاش مسئولان دستگاه‌های مختلف استان، از صرفه‌جویی مردم در طی هفته گذشته و ایام پیش‌رو تقدیر و تشکر کرد و گفت: در روزهای گذشته خط پدافندی خلیج فارس و حتی چاه‌های کیفی برخی صنایع قطع شد تا وارد مدار آب یزد شود.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاه شما پس از تایید نمایش داده خواهد شد.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. این سایت توسط ریکپچا محافظت می شود و خط مشی رازداری و شرایط خدمات گوگل اعمال می شود.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *