یکی از عوامل آلاینده در استان را گودهای زباله غیراستاندارد ذکر کرد
مدیر کل محیط زیست استان یکی از عوامل آلاینده در استان را گودهای زباله غیراستاندارد دانست و در این باره بیان کرد: استان دارای ۳۰ گود دفع زباله است که تنها گود زباله شهر یزد نسبتاً به استانداردها نزدیکتر است ولی مابقی وضعیت خوبی ندارند.
حسن اکبری» روز شنبه ۲۹ دیماه به مناسبت روز هوای پاک در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: یزد، یک استان صنعتی و معدنی است که بنا بر گزارشهای ارائه شده از سوی سازمان صمت، دومین استان معدنی و چهارمین استان صنعتی کشور به شمار میآید.
وی از فعالیت بیش از سه هزار واحد صنعتی و ۸۰۰ واحد معدنی در این استان خبر داد و گفت: البته اگر واحدهای گلخانهای و صنفی آلاینده را نیز به این تعداد واحد اضافه کنیم، تعداد واحد دارای پتانسیل آلایندگی در این استان به بیش از ۱۰ هزار واحد خواهد رسید.
این مسئول خاطرنشان کرد: متاسفانه از طرفی نیز نوع بسیاری از صنایع مستقر شده در استان طی سالیان گذشته، هیچ سنخیتی با شرایط و اقلیم یزد نداشته که به عنوان نمونه میتوان به استقرار حدود ۱۰۰ واحد کاشی و سرامیک که زمینهساز آلایندگی هستند، در محور پرجمعیت دشت اردکان – یزد اشاره کرد.
اکبری یزد را جزو استانهای کم بارش کشور با میانگین بارندگی ۷۸ میلیمتر یعنی یک چهارم میانگین بارندگی جهانی خواند و گفت: البته بیش از ۳.۵ میلیون هکتار از عرصههای استان نیز جزو کانونهای فرسایشی هستند به طوری که سالانه ۳۰۰ هزار تن گرد و غبار در استان تولید میکنند.
مدیر کل محیط زیست استان با اشاره به تغییرات ایجابی در نوع و چیدمان توسعه استان از چند سال قبل با ممانعت از استقرار صنایع آلاینده در دشت اردکان – یزد، گفت: خوشبختانه این تغییرات در دولت جدید نیز با شعار استانی «یزد پایدار» با جدیت دنبال میشود.
وی همچنین از استقرار هشت دستگاه دوربین نظارتی در این دشت خبر داد و گفت: این دوربینها به صورت شبانه روزی آلایندگی بیش از ۷۰ واحد کاشی و ۲۰ واحد فولادی و شن و ماسه و غیره را تحت پایش دارند.
وی با اشاره به غیراستانداردبودن گودهای زباله اظهار داشت:با توجه به این که شهرداریها عمدتاً به جمع آوری زباله اهتمام دارند و ظاهراً با توجیه و اخطار و تمنا قصد رسیدگی به این موضوع را ندارند، آنها را در صورت تداوم بی توجهی به مراجع قضایی معرفی میکنیم.
اکبری خاطرنشان کرد: شهرهای مرکز استان و شهرستانها از سال ۱۳۹۲ مکلف به توسعه تفکیک زباله از مبدا بودهاند ولی نه تنها این مهم هنوز اتفاق نیفتاده بلکه حتی در دفع اصولی زبالهها در خارج شهر نیز اقدام مناسبی صورت نگرفته است.
وی به اقدامات صورت گرفته در جهت دفع حدود یک میلیون تن پسماند صنعتی در استان اشاره و اضافه کرد: برای پسماندهای ویژه نیز تاکنون فرایندی طولانی طی شده ولی هنوز منجر به ایجاد سامانه دفع پسماندهای ویژه در استان نشده است.
وی با بیان این که اکثر بیمارستانهای استان دستگاههای بی خطرسازی پسماندهای پزشکی را دارند، گفت: متاسفانه در عین حال برخی درمانگاهها و کلینیکهای بزرگ در استان اهتمام لازم را به بی خطرسازی پسماندهای عفونی خود ندارند.
مدیر کل محیط زیست استان در منورد مازوت سوزی نیروگاه نیز تاکید کرد: هیچ کدام از نیروگاههای استان مصرف سوخت مازوت ندارند و تنها یک واحد سیمان در استان تنها در هنگام قطع سوخت گاز، از گازوئیل برای تولید بهره می گیرد.
اکبری در ادامه ضمن ابراز نگرانی در مورد آسیبهای معادن به محیط زیست استان، اظهار کرد: نگران وضعیت استان به لحاظ توسعه معدنی هستیم چرا که توسعه این بخش موجب آسیب پنهانی و تدریجی به محیط زیست استان شده و تداوم این روند منجر به نابودی بنیاد بوم شناسی استان خواهد شد.
وی گفت: در حالی صنایع استان عمدتاً متمرکز و قابل پایش هستند ولی معادن در سطح استان پراکنده هستند و فعالیت آنها مگر در مناطق چهارگانه بدون استعلام از محیط زیست انجام میشود.
این مسئول ایجاد راههای معدنی پراکنده و گسترده در استان که شعاع زیادی از پیرامون خود را تحت تاثیر قرار میدهند و نابودی بسیاری از زیستگاهها و گونههای استان را از جمله آسیبهای این حوزه به طبیعت استان برشمرد و گفت: طبیعتاً مشکلی با معادن استراتژیک در استان نداریم ولی وجود معادن متعدد سنگ در استان که عمدتاً توسط غیربومیها در حال فعالیت هستند و نقش قابل توجهی نیز در اقتصاد و اشتغال استان ندارند را برای شرایط شکننده محیط زیست استان نگران کننده میدانیم.
وی تاکید کرد: باید در حوزه توسعه معدنی استان مواظب باشیم که تجربه توسعه ناهمگون صنایع در دشت یزد – اردکان تکرار نشود چرا که بی توجهی به این موضوع میتواند خسارات بسیار جبران ناپذیرتری را برای استان به دنبال داشته باشد.
وی به ناکامی در پیگیریهای صورت گرفته محیط زیست استان برای الزامی شدن استعلام فعالیت معادن از محیط زیست اشاره کرد و گفت: قانون به نفع معدنکاران است و کشور در نگاه کلان خود را نیازمند فعالیت معدنی میداند و حتی پیگیری برای ممانعت از وورد درخواستهای معدنی مورد مخالفت محیط زیست و منابع طبیعی به کمیسیون ماده ۲۴ نیز تاکنون توفیقی به همراه نداشته است.
اکبری ادامه داد: حتی معادن از بازسازی عرصه در هنگام اتمام فعالیت بهرهوری را به دلیل پرداخت حقوق دولتی سرباز میزنند و عملاً ۱۲ درصد سهم منابع طبیعی از این حقوق محقق نمیشود.
وی گفت: قطعاً مخالف توسعه نیستیم ولی توسعهای خوب است که انباشت ثروت را برای استان داشته باشد و در عین حال منجر به تخریب محیط زیست استان نشود.
مدیر کل محیط زیست استان در بخش پایانی سخنانش از گونههای در حال انقراض ارزشمندی در استان خبر داد و گفت: خوشبختانه شاهد احیای برخی از این گونهها مانند گورخر ایرانی در استان با اقدامات صورت گرفته هستیم.